top of page

Behandelingen

Alle tandheelkundige behandelingen 

zelfstandige artsen, tandartsen, mondhygiënisten, preventie-assistentes, voedingsdeskundige en andere zorg-professionals die zich inzetten op het gebied van kind (mond)gezondheid.

Alle zorgprofessionals die in deze samenwerkingsverband zorg aan de kinderen leveren; hebben zich gecommitteerd aan de kwaliteitsnormen van de beroepsvereniging KNMT.

Vullen van gaatje(s)

Gaatje(s) in je tand of kies? Een gaatje wordt ook met een mooi woord cariës genoemd. Doordat we de hele dag drinken en eten, komen er bacteriën, suikers en zuren in je mond die samen een laagje tandplaque op de tanden vormen. Een gaatje ontstaat oa als er teveel tandplak op de tanden zit waardoor bacteriën het glazuur beschadigen. Soms kan het gebruik van bepaalde medicatie of antibiotica ook een aanleiding zijn voor het hebben van gaatjes.

 

Een gaatje is een bron van bacteriën die niet meer door u gereinigd kunnen worden. Deze bacteriën zorgen ervoor dat andere tanden/kiezen ook aangetast kunnen worden en dus ook een gaatje kunnen krijgen. Zeker als er nieuwe tanden en kiezen doorkomen, deze nieuwe tanden en kiezen zijn nog erg kwetsbaar.

Daarnaast is het ook verstandig niet te wachten dat het gaatje groter wordt zodat het kind pijn krijgt. Het is dus om meerdere redenen belangrijk om gaatjes snel te behandelen bij de tandarts.

 

Alles wordt eerst aan het kind uitgelegd, dan leggen we een wattenrol met een verdovingszalf in de mond, op de plek waar we de verdoving zullen plaatsen. Onze medewerkers zijn opgeleid om kinderen tijdens de behandeling op hun gemak te stellen. Er is veel tijd en aandacht voor het welzijn van het kind. Indien nodig krijgt uw kind een plaatselijke verdoving. Dan wordt er met veel zorg gekeken of de plek goed verdooft is voordat de tandarts de tand/kies gaat vullen.

Het vullen van een gaatje wordt gedaan door een mondzorgprofessional. Het zieke weefsel van de kies of tand wordt verwijderd. Nadat al het zieke weefsel geheel verwijderd is dan wordt en gestart met opbouwen. Daarna wordt er indien nodig een schildje of bandje bij de tand/kies aangebracht om de vorm terug te kunnen brengen en wat wattenrollen om de tand/kies droog te houden. Er wordt een speciale lijm op de tand/kies aangebracht, zodat de vulling beter hecht. De lijm wordt met een blauw licht uitgehard. Vervolgens wordt het vulmateriaal, een soort witte klei, in het schoongemaakte gaatje gestopt. Ook de klei wordt uitgehard met het blauwe licht. Evt aangebracht schildje of bandje wordt verwijderd, net als alle watten. De tand/kies wordt nog in vorm gebracht en er wordt gekeken of het kind er goed mee kan kauwen.

Het verdoofde gevoel zal uw kind nog 2-4 uur ervaren. Tot die tijd mag u wat voorzichtig zijn met warm eten en drinken. Ook kunnen er gemakkelijk verwondingen door bijten op de wang, lip of tong ontstaan.

31d6208f-8cfe-466e-a0f0-80556d1c5145_edited.jpg
Complete mondzorg voor de kids met een eigen haal en brengservice_edited.jpg

Sealen

De eerste blijvende kiezen die een kind krijgt is met ca 6 jaar, dan breken er 4 nieuwe kiezen door in de mond. Helemaal achterin de mond, in de boven- en onderkaak, 2 boven en 2 beneden.

Blijvende kiezen zijn nog kwetsbaar als ze doorkomen in de mond, het glazuur heeft nog 3 jaar nodig om volledig uit te harden.

De blijvende kiezen hebben diepere groeven op de kauwvlakken dan melkkiezen, dit is door de natuur zo ontworpen. Wat wij met grote regelmaat zien in de tandartspraktijk, is dat deze prachtige nieuwe kiezen onvoldoende worden schoon gepoetst. Er blijft daardoor plaque achter in de groeven en daarmee ontstaan er gaatjes. Soms zo groot dat de kiezen eruit moeten.

Het programma van DanteKids is erop gericht preventieve zorg te bieden aan kinderen. Het volgen van poetslessen, het vergroten van zelfzorg en bewustzijn. EN sealen van de blijvende kiezen ter ondersteuning, zodat het reinigen van de blijvende kiezen makkelijker gaat. En gaatjes veelal worden voorkomen!

De blijvende kiezen krijgen bij het sealen een laklaagje (in dezelfde kleur als de kies) in de groeven.

De groeven worden hierdoor minder diep en zijn makkelijker te reinigen.

Het sealen wordt niet standaard gedaan, er wordt per kind gekeken of de preventieve zorg nodig is.

 

Met sealen wordt de blijvende kies niet beschadigd!

De kiezen worden gepoetst met een elektrische tandenborstel, daarna gewassen met een speciale kiezen shampoo, dan wordt de kies droog geblazen met lucht, vervolgens wordt er een laklaagje (in dezelfde kleur als de kies) aangebracht in de groeven met een kwastje en deze wordt uitgehard met blauw licht.

Het is belangrijk voor het hechten van de laklaag dat de kies helemaal droog is, tijdens de behandeling houden we de kiezen droog met wattenrollen.

 

Na het sealen blijft het belangrijk 2x per dag te poetsen met fluoride tandpasta en na het poetsen alleen uit te spugen! NIET naspoelen met water, juist de tandpasta die achterblijft in de mond maakt de tanden/kiezen sterk.

Wij vragen u als ouder/verzorger uw kind in de avond na te poetsen! De fijne motoriek van het kind is pas uit ontwikkeld bij 11 jaar, dit betekend dat het kind wellicht graag de kiezen wil poetsen maar deze beweging nog onvoldoende van maken.

RVS kroon

DanteKids biedt kinderen de beste en meest passende zorg. We kijken wat het kind aankan en welke zorg het kind nodig heeft en welke behandeling het beste bij het kind past. Wij leveren hoogstaande zorg, met de intentie zo min mogelijk trauma creëren bij het kind. Bij jonge kinderen of kinderen waar de behandeling voor vullen van een gaatje te intensief is plaatsen we een RVS kroon.

Een behandelmethode die al ruim 25 jaar in Nederland wordt toegepast om een gaatje in een melkkies af te sluiten.

Onze zorg is erop gericht bacteriën zo snel mogelijk uit de mond te krijgen, omdat deze veel schade aan het melk- en blijvende gebit toebrengen.

Het plaatsen van RVS kroontjes is een behandelmethode die ervoor zorgt dat het gaatje zuurstof vrij wordt afgesloten en daardoor niet groter wordt. De groei van de bacteriën wordt hiermee ook direct gestopt.

Doordat het gaatje niet groter wordt zorgen we ervoor dat de melkkies in de mond kan blijven tot aan de wisseling. Dit voorkomt ook problemen met het doorkomen van de volwassen kiezen. De melkkiezen wisselen namelijk pas met 10-12 jaar.

Met het wisselen zal de kroon er met de melkkies uitvallen.

Daarnaast heeft de behandeling van de RVS kroon als voordeel dat de belasting voor een kind laag is en het kroontje snel en met weinig handelingen kan worden aangebracht in de mond.

Na het plaatsen voelt de RVS kroon voor het kind strak en anders aan, dit gevoel is na 24 uur weg. De RVS kroon is na het plaatsen gelijk te belasten, dus het kind kan direct eten en drinken.

 

Het plaatsen van een RVS kroon heeft voordelen voor het kind:

· De behandeling is laag in belasting voor het kind

· Effectieve behandelmethode

· Gaatje in 1x zuurstofvrij afgesloten

· Melkkies kan in de mond blijven tot 10-12 jaar

· Kauwfunctie van het kind blijft bestaan

· De volwassen kies kan op de goede plek doorkomen

Verwijderen van tand of kies

Soms is de tand/kies niet meer te restaureren en is deze alleen nog te verwijderen.

Een tand/kies laten verwijderen is vaak een lastig en emotioneel moment voor het kind. Daarom willen wij u als praktijk zo goed mogelijk informeren over wat u zou kunnen verwachten en de nazorg.

Het trekken van een tand/kies wordt in principe alleen gedaan waar u als ouder of verzorger bij bent.

Indien wij toestemming hebben van u als ouder/verzorger kan de behandeling zonder uw aanwezigheid worden uitgevoerd. Ook dan kan de behandeling alleen plaatsvinden als het kind coöperatief is. We willen geen trauma creëren.

Alles wordt eerst uitgelegd, dan leggen we een wattenrol met een verdovingszalf in de mond, op de plek waar we de verdoving zullen plaatsen. Onze medewerkers zijn opgeleid om kinderen tijdens de behandeling op hun gemak te stellen. Er is veel tijd en aandacht voor het welzijn van het kind. Uw kind krijgt een plaatselijke verdoving. Met veel zorg wordt er gekeken of de plek goed verdooft is voordat de tandarts de tand/kies gaat verwijderen.

Als de tand/kies verwijderd is krijgt het kind een gevouwen gaasje, als pleister, in de mond. Hier moet ca 10-20 min goed op dicht gebeten worden om het bloeden te kunnen laten stollen.

De tand/kies krijgt u mee naar huis in een gekleurde schatkist.

Het verdoofde gevoel zal uw kind nog 2-4 uur ervaren. Tot die tijd mag u wat voorzichtig zijn met warm eten en drinken. Ook kunnen er gemakkelijk verwondingen door bijten op de wang, lip of tong ontstaan.

Het kind kan wat napijn ervaren als de verdoving is uitgewerkt. U kunt napijn goed bestrijden met paracetamol.

Deze kunt u bij elke drogist verkrijgen. Wij raden u aan de bijsluiter hiervan te lezen. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving volledig is uitgewerkt, ca 1 uur na de behandeling.

Het eerste uur na de behandeling kan de wond nog een beetje bloeden, dit gaat vanzelf over.

NIET SPOELEN!! Blijft het bloeden toch wat langer aan, kunt u een gaasje vouwen en daar nog een keer 20min hard op dichtbijten. Mocht het bloeden toch niet stoppen, neem dan gerust contact op met de  tandartspraktijk.

wachtkamer-interactief.png
www.tpdehuesmolen.nl (115 × 50 cm) (1).jpg

Meld uw kind nu volledig GRATIS aan

tandje transparant dantekids.png

Complete mondzorg

Volg ons op dit pad (26).png

Gegarandeerd kosteloos

Volg ons op dit pad (25).png

Meer dan 40 scholen doen mee!

22.png

Haal & Brengservice

tptptpt.jpg
bottom of page